Elimina stresul prin Tehnica respiratiei profunde
Aceasta tehnica elibereaza tensiunile din corp si indeparteaza gandurile, imbunatatind atat sanatatea mentala, cat si cea fizica a corpului. De cele mai multe ori ai tendinta de a-ti tine respiratia sau de a avea o respiratie haotica in momentele de stres. In cele mai multe cazuri nu esti nici macar constient de modul in care respiri, mai ales de influenta acestuia asupra corpului. Spre exemplu, o respiratie haotica reduce cantitatea de oxigen ce ajunge la creier si accentueaza senzatia de stres. Cu ajutorul tehnicilor de respiratie profunda vei reusi sa reduci stresul.
Secretul acestei tehnici este sa respiri din abdomen, sa inspiri cat mai mult aer posibil in diafragma. Mai exact, in timp ce respiri foloseste stomacul, nu pieptul.
Iata cum poti practica aceasta tehnica:
- Aseaza-te cu spatele drept, fiind in acelasi timp intr-o pozitie confortabila. Pune o mana pe piept si cealalta pe stomac. Inspira aer pe nas dupa care ridica mana de pe stomac. Expira aerul, contractand muschii abdominali pentru a elimina cat mai mult aer posibil. Continua respiratia in acest ritm, incercand ca in timp ce inspiri si expiri aerul, abdomenul sa se ridice si sa coboare.
- Inchide ochii. Respira adanc de doua ori consecutiv. Relaxeaza apoi mainile gasind o pozitie confortabila. Fie le pui pe genunchi sau una pe abdomen si alta pe piept sau impreunate.
- Acum cu picioarele lipite de podea, mainile pozitionate confortabil, inhaleaza incet si profund pe nas. Vei simti cum stomacul se extinde in timp ce se umple cu aer pana cand si pieptul incepe sa se umple dar foarte putin. Acum expira aerul pe gura pana ajungi la 5 secunde. Ia o pauza. Repeta in timp ce inhalezi pe nas si expira pe gura. Numarand din nou pana la 5.
- Inspira si expira din nou, numarand pana la cinci. Ramai in pozitia sezut si bucura-te pentru cateva minute de calmul pe care ti-l ofera acest exercitiu.
- Indreapta-ti atentia pe respiratie pentru a te elibera de tensiuni. Fii atent la talpi si calcaie. Vei simti fiecare senzatie sau tensiune care apare acolo. Expira-le odata cu aerul dat afara din plamani.
Inspira profund si expira acele tensiuni. Umerii, bratele si mainile, expira tensiunile afara din corp. Acum gatul, maxilarul, ochii si fruntea. Cu ultimele doua cicluri de respiratie poti sa te intorci acolo unde simti ca mai exista tensiuni si sa le eliberezi odata cu expirarea.
- Stai cu spatele drept, nu il arcui. Prima data expira complet. Pune mainile relaxate pe stomac, deasupra taliei. Respira incet pe nas, lasand stomacul sa-ti impinga mainile cand acesta se dilata odata cu aerul inhalat. Acest lucru iti indica faptul ca respiri profund cu ajutorul stomacului, nu cu al plamanilor. Imagineaza-ti ca iti umpli corpul cu aer de jos pana sus. Tine-ti respiratia cat timp numeri pana la 2, la 5 sau cat poti in acest interval. Incet si constant expira pe gura, simtindu-ti mainile cum se lasa odata cu stomacul care se contracta atunci cand expiri aerul din acesta. Expiratia este putin mai lunga decat inhalatia. Poti sa realizezi acest exercitiu si atunci cand stai pe spate.
Aceste exercitii de respiratie profunda te ajuta sa te relaxezi inainte de a adormi. Poti sa le practici stand in picioare, atunci cand simti ca esti tensionat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu