wwwwwwwwwwwwwwwwwwww wwwwwwwwwwwwwwwww Duce vestea: noiembrie 2015

joi, 12 noiembrie 2015

Tipuri de tuica omologate

       TUICA
   Potrivit legislatiei in vigoare:
   ,,Țuica este o băutură alcoolică tradițională românească obținută exclusiv prin fermentarea alcoolică și distilarea prunelor (diverse soiuri), întregi sau zdrobite, ori a sucului obținut din prune, în prezența sau în lipsa sâmburilor:
    a) fermentarea prunelor se realizează în căzi din lemn sau în cuve de fermentare ori în vase din inox, în funcție de zona în care s-au produs prunele, de soi, de tehnologia specifică aplicată;
    b) distilarea se face în cazane din cupru cu ardere directă sau în instalații de distilare, la o concentrație alcoolică de maximum 86%  vol., astfel încât produsul distilării să aibă o aromă și un gust provenind de la fruct sau fructe; redistilarea la aceeași tărie alcoolică este autorizată;
    c) având un conținut în substanțe volatile mai mare sau egal cu 200 de grame la hectolitrul de alcool 100% vol.;
    d) având un conținut în acid cianhidric, în cazul țuicii obținute din prune cu sâmburi, de maximum 7 grame la hectolitrul de alcool 100% vol.;
    e) având un conținut maxim în alcool metilic de 1.200 de grame la hectolitrul de alcool 100% vol.;
    f) în funcție de durata de învechire, denumirea produsului „țuică” poate fi înlocuită cu denumirile:
        - „țuică bătrână” obținută din distilate învechite minimum 3 ani;
        - „țuică extra obținută din distilate învechite minimum 7 ani;
    g) în zonele geografice Maramureș și Oaș, țuica poate fi denumită horincă” sau turț”;
    h) folosirea la fabricarea țuicii a produselor îndulcitoare, așa cum au fost definite in art. 2 pct. 2, nu este permisă;
    i) folosirea la fabricarea țuicii a substanțelor aromatizante, preparatelor aromatizante, coloranților, alcoolului etilic de origine agricolă sau a distilatului de origine agricolă, așa cum au fost definite în art. 2 pct. 4, 5, 7, 11 si 12, nu este permisă;
    j) combinarea (cupajarea), așa cum a fost definita in art. 2 pct. 17, este permisă;
    k) concentraţia alcoolică minimă este diferită în funcție de procesul tehnologic de obținere tradițional zonei, dar nu mai mică de 24%  vol. la comercializare pentru consum;
l) depozitarea, păstrarea și învechirea produsului se realizează în vase din lemn, inox sau din sticlă''.
   În prezent exista 54 de tipuri de Tuica o lista foarte tare!
Tuica:
    Tuicã de Bosanci
    Tuicã de Buzãu
    Tuicã de Buzesti
    Tuicã de Cluj
    Tuicã de Dâmbovita
    Tuicã de Dragosloveni
    Tuicã de Fenes
    Tuicã de Focsani
    Tuicã de Horezu
    Tuicã de Jaristea
    Tuicã de Jidvei
    Tuicã de Livezi
    Tuicã de Maramures
    Tuicã de Mãgura
    Tuicã de Murgas
    Tuicã de Naruja
    Tuicã de Negresti
    Tuicã de Pitesti
    Tuicã de Pietraia
    Tuicã de Tifesti
    Tuicã de Valea Milcovului
    Tuicã de Valea Putnei
    Tuicã de Valea Sãrii
    Tuicã de Valea Vinului
    Tuicã de Vãleni
    Tuicã de Vidra
    Tuicã de Vrancea
    Principe Mihai
    Zetea de Mediesu Aurit
Tuicã bãtrânã:
    Tuicã de Buzãu
    Tuicã de Cluj
    Tuicã de Dealul Mare
    Tuicã de Focsani
    Tuicã de Pitesti
    Tuicã de Porolissum
    Tuicã de Vrancea
    Turnul lui Stefan
    Tuicã superioarã
    Tuicã de Arges
    Tuicã de Silvania
    Tuicã de Zalãu
Tuicã selectionatã
    Ardeleneascã de Bistrita
    Horincã de Cãmârzana
    Horincã de Chioar
    Horincã de Lãpus
    Horincã de Maramures
    Horincã de Seini
    Slibovita de Maramures
    Turt de Maramures
    Turt de Oas
    Tuicã de Cluj
    Tuicã Maramuresanã
    Tuicã de Bihor
    Tuicã Muresana

   54 de tipuri de Tuica o lista foarte tare! Lista a fost modificata ultima data in 5 februarie 2015 de Carti Agricole