TUICA
Potrivit legislatiei in vigoare:
,,Țuica este o băutură alcoolică tradițională românească obținută exclusiv prin fermentarea
alcoolică și distilarea prunelor
(diverse soiuri), întregi sau zdrobite, ori a sucului obținut din prune, în prezența sau în lipsa sâmburilor:
a) fermentarea
prunelor se realizează în căzi din lemn sau în cuve de fermentare ori în vase din inox, în funcție de zona în care s-au produs prunele, de soi, de tehnologia
specifică aplicată;
b) distilarea
se face în cazane din cupru cu ardere directă sau în instalații de distilare, la o concentrație alcoolică de maximum 86% vol., astfel încât produsul distilării să aibă o aromă și un gust provenind de la fruct sau fructe; redistilarea
la aceeași tărie alcoolică este autorizată;
c) având un conținut în substanțe volatile mai mare sau
egal cu 200 de grame la hectolitrul de alcool 100% vol.;
d) având un conținut în acid cianhidric,
în cazul țuicii obținute din prune cu sâmburi, de maximum 7 grame
la hectolitrul de alcool 100% vol.;
e) având un conținut maxim în alcool metilic de 1.200 de grame la hectolitrul de
alcool 100% vol.;
f) în funcție de durata de învechire, denumirea produsului „țuică” poate fi înlocuită cu denumirile:
- „țuică bătrână” obținută din distilate învechite minimum 3 ani;
- „țuică extra” obținută din distilate învechite minimum 7 ani;
g) în zonele geografice Maramureș și Oaș, țuica poate fi denumită „horincă” sau „turț”;
h) folosirea la
fabricarea țuicii a produselor îndulcitoare, așa cum au fost definite in
art. 2 pct. 2, nu este permisă;
i) folosirea la
fabricarea țuicii a substanțelor aromatizante,
preparatelor aromatizante, coloranților, alcoolului etilic de
origine agricolă sau a distilatului de origine agricolă, așa cum au fost definite în art. 2 pct. 4, 5, 7, 11 si 12, nu este permisă;
j) combinarea
(cupajarea), așa cum a fost definita in art. 2 pct. 17, este
permisă;
k) concentraţia alcoolică minimă este diferită în funcție de procesul tehnologic
de obținere tradițional zonei, dar nu mai mică de 24% vol.
la comercializare pentru consum;
l) depozitarea, păstrarea și învechirea produsului se
realizează în vase din lemn, inox sau
din sticlă''.
În prezent exista 54 de tipuri de Tuica – o lista foarte tare!
Tuica:
Tuicã de Bosanci
Tuicã de Buzãu
Tuicã de Buzesti
Tuicã de Cluj
Tuicã de Dâmbovita
Tuicã de Dragosloveni
Tuicã de Fenes
Tuicã de Focsani
Tuicã de Horezu
Tuicã de Jaristea
Tuicã de Jidvei
Tuicã de Livezi
Tuicã de Maramures
Tuicã de Mãgura
Tuicã de Murgas
Tuicã de Naruja
Tuicã de Negresti
Tuicã de Pitesti
Tuicã de Pietraia
Tuicã de Tifesti
Tuicã de Valea Milcovului
Tuicã de Valea Putnei
Tuicã de Valea Sãrii
Tuicã de Valea Vinului
Tuicã de Vãleni
Tuicã de Vidra
Tuicã de Vrancea
Principe Mihai
Zetea de Mediesu Aurit
Tuicã bãtrânã:
Tuicã de Buzãu
Tuicã de Cluj
Tuicã de Dealul Mare
Tuicã de Focsani
Tuicã de Pitesti
Tuicã de Porolissum
Tuicã de Vrancea
Turnul lui Stefan
Tuicã superioarã
Tuicã de Arges
Tuicã de Silvania
Tuicã de Zalãu
Tuicã selectionatã
Ardeleneascã de Bistrita
Horincã de Cãmârzana
Horincã de Chioar
Horincã de Lãpus
Horincã de Maramures
Horincã de Seini
Slibovita de Maramures
Turt de Maramures
Turt de Oas
Tuicã de Cluj
Tuicã Maramuresanã
Tuicã de Bihor
Tuicã Muresana
54 de tipuri de Tuica – o lista foarte tare! Lista a fost modificata ultima data in 5 februarie
2015 de Carti Agricole
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu